Vain Amarit sen tekevät – Tornion sukkahousutehtaan värikäs historia herätettiin eloon
02.04.2025
Torniossa sijaitsee pieni kylä nimeltä Vojakkala. Kylä on tullut tunnetuksi tänä keväänä erityisesti teatteritoiminnastaan, joka on saanut uutta eloa paikallisten innoittamana ja maaseuturahoituksen tukemana. Vojakkalan Teatteri on tuonut esiin paikallishistoriaa ja kulttuuria tavalla, joka on koskettanut monia. Loppuunmyydyt Amarit sen tekevät -teatteriesitykset kertovat Tornion sukkahousutehtaan värikkäästä historiasta.
Kun Tuula Väisänen muutti Vojakkalaan hän kävi tutustumassa uuden kotinsa historiaan Torniolaakson museossa.
– Olin uusi torniolainen, enkä tiennyt Torniossa olleen niin pitkäaikaista (60-vuotta), menestyksekästä ja kiinnostavaa tehdastoimintaa sukkahousualalla. Innostuin aiheesta välittömästi!
Tuula on teatterin ammattilainen ja hän näki heti kiinnostavia draaman aineksia. Sukkahousutehtaan historiassa yhdistyy sukkahousut ja naisvaltainen tehdastyö, pieni Tornion kaupunki ja kansainvälisyys mielenkiintoisella tavalla. Tuula sai heti inspiraation jota lähti ajamaan eteenpäin.
– On ihmeellistä, ettei aiheesta ole tehty aiemmin näytelmää. Tornion sukkahousutehtaan vaiheista saisi myös mahtavan tv-sarjan!
”Esitys on saanut uskomattoman positiivisen palautevyöryn”
Loppuunmyydyt esitykset ja positiivinen palaute viestii kiinnostuksesta ja jopa kulttuurinnälästä Lapin maaseudulla. Teatteria on tultu katsomaan pitkienkin matkojen päästä, sillä näytelmä on herättänyt kiinnostusta koko Lapin alueella. Näytelmän ensi-ilta oli 1.2.2025.
– Eräs katsoja totesi, ettei ole missään nähnyt näin hyvää kyläteatteria.
Valtavasta kysynnästä johtuen toukokuussa on kaksi lisäesitystä. Lisäesityksien 234 paikkaa varattiin yhdessä vuorokaudessa loppuun.

Vojakkalassa on ollut aiempinakin vuosikymmeninä vilkasta teatteritoimintaa. Toiminta polkaistiin uudestaan käyntiin joulukuussa 2023 ensi-iltaan tulleella Hannu Alatalon kirjoittamalla näytelmällä Miljoonarannan jopparit. Sitä käytiin katsomassa myös ahkerasti: kymmenessä esityksessä oli tuhat katsojaa.
– Tulin mukaan Vojakkalan Teatteriin niin, että minua pyydettiin ohjaamaan esitys. Nimitimme Vojakkalan Nuorisoseuran aktiivien Outi Ponkala-Kurttion ja Juhani Pelttarin kanssa uudestaan käynnistyneen teatteritoiminnan Vojakkalan Teatteriksi.
Teatterin toiminta on vireyttänyt Vojakkalan Nuorisoseuran toimintaa, mutta myös Vojakkalan kylää. Teatteri on työllistänyt alueen asukkaita ja yhdistää eri sukupolvia.
Vain Amarit sen tekevät työryhmän koko on 21 henkeä; käsikirjoittaja-ohjaajan lisäksi 13 näyttelijää, koreografi, äänisuunnittelija, lavastaja-äänisuunnittelija, puvustaja, ääniteknikko, markkinoija ja tarpeiston hoitaja. Työryhmän lisäksi tarvittiin ahkera talkoilijoiden joukko sekä taustayhteisö hankkeen hallinnointiin.

Keskiössä maaseudun naiset
Vojakkalan Teatterin esityksissä käsitellään tärkeitä paikallishistoriallisia aiheita, niin myös Vain Amarit sen tekevät -näytelmässä. Esityksessä nostettiin tehtaan eri vaiheiden lisäksi keskiöön maaseudun naisten runsas työllistyminen ja sen merkitys naisten elämään. Tehtaan tulon myötä saatiin vihdoinkin myös maaseudun naisille töitä. Naiset saivat hankkia omaa rahaa ja itsenäistyä.
Näytelmää varten Tuula kävi haastattelemassa sukkahousutehtaan entisiä työntekijöitä.
– Haastateltavien ikä liikkui 73-92 vuoden välillä. Tehdasajat olivat erittäin hyvin muistissa. Monet tehtaantyöntekijät tapaavat toisiaan edelleenkin.
Näytelmän aihe on myös erittäin yhteisöllinen; jos ei ole itse työskennellyt sukkatehtaalla, niin Torniossa jokainen tuntee jonkun lähiomaisen tai tuttavan, joka on työskennellyt tehtaalla. Tehdas työllisti parhaimmillaan 1970-luvulla 1200 kaupunkilaista, eli joka seitsemännen torniolaisen.
– Katsojien palautteesta voi tehdä koskettavan johtopäätöksen siitä miten tärkeää oli saada Vain Amarit sen tekevät näyttämölle. Entiset tehtaan työntekijät ovat kokeneet saaneensa palata takaisin tehdasaikaan, he ovat tunteneet oman työpanoksensa merkitykselliseksi tehtaan kehittämisen eri vaiheissa.

Tehtaan saaminen Tornioon oli merkittävä tapahtuma, mitä oli edistämässä myös silloinen pääministeri Urho Kekkonen. Tehtaan mahdollisuuksia myös epäiltiin, Tornio oli kuitenkin hyvin kaukana ja syrjässä kasvukeskuksista.
– Entisten työntekijöiden muodostamissa yhteisöissä on koettu itsetuntoa nostattavaksi, että heistä on tehty näytelmä. Näytelmä on myös erinomainen historian oppitunti nuoremmille sukupolville palasta Torniolle merkityksellistä tehdashistoriaa.
Maaseuturahoitus tukee kulttuuria Lapissa
Tornion sukkahousutehtaan historian saaminen näytelmäksi on ollut Torniossa iso tapaus ja paikalliselle harrasteryhmälle suuri ponnistus. Maaseuturahoitus auttoi edistämään Tuula Väisäsen hienon vision kaikkien nähtäville.
Hankkeelle rahoituksen myönsi Outokaira tuottamhan ry.
Leader-ryhmät myöntävät omien strategioidensa mukaisesti EU:n maaseuturahoitusta ja tukea paikallisille hankkeille, jotka edistävät alueen elinvoimaisuutta ja kulttuuriperinnön säilyttämistä. Vojakkalan Teatterin menestys on erinomainen esimerkki siitä, miten Leader-ryhmät voivat auttaa paikallisia yhteisöjä toteuttamaan merkittäviä kulttuurihankkeita.
