Viihdytään kylässä – 15 kpl Outokairan järjestöjen pientä investointihanketta

KATSO KAUKAA – NÄE LÄHELLE

Ohessa kuvallisia esimerkkejä Outokairan Leader-rahoituksen saaneista investointi-, kehittämis- ja yrityshankkeista vuosina 2007–2013.

Viihdytään kylässä -koordinointihanke

Maaseuturahaston säädöksien perusteella ei ole voitu toteuttaa kovin pieniä hankkeita. Ns. koordinointihankkeella pystyttiin tätä asiaa korjaamaan. Outokaira tuottamhan ry toimi koko hankkeen hakijana ja hallinnoijana ja alueen järjestöt hakeutuivat tähän ns. alahankkeina. Käytännössä jokainen hanke oli itsenäinen kokonaisuus, mutta toteutuksessa jouduttiin elämään hankekokonaisuuden mukaan. Outokaira oli rajannut hankkeiden kokoa siten, että niiden kustannusarvioiden tuli olla 1100-8500€:n välillä. Puolet haetuista hankkeista kolkuttelikin tuota ylärajaa. Pienin haettu hanke oli tässä haussa vajaan 4000 €:n suuruinen. Leader-avustusta myönnettiin  kullekin alahankkeen investoinniille 60 %. Osassa hankkeissa yksityistä rahoitusta voitiin korvata vastikkeettomalla työllä eli ns. talkootyöllä. Tämä hankemuoto rohkaisi monia järjestöjä ensimmäistä kertaa hanketyöhön, mikä oli iloinen yllätys. Hanketyön kiemurat alkoivat selvitä. Jokainen hanke toimi Outokairan ”hellässä” ohjauksessa. Lopputulos oli hyvä, sillä kustannukset saatiin hyväksyttyä. Kunkin alahankkeen esittelyn tekstien jälkeen + alkuisista vihreistä laatikoista. Pääset katsomaan kuvia galleriana napsauttamalla kuvaa.

TOTEUTTAJA: Outokaira tuottamhan ry. HANKE: Viihdytään kylässä TUEN MUOTO: Koordinointihanke, yleishyödyllinen investointi TOTEUTUSPAIKKA: Koko Outokairan alue eli Tornio, Ylitornio ja Pello HANKKEEN RAHOITUS: Hankkeen kokonaiskustannusarvio on ollut 144 544,29, josta alahankkeiden kustannusarvio 113 144,29€. Alahankkeille on saatu 60 %:n Leader-avustus. Näiden yksityisestä rahoitusosuudesta n.44 % on ollut vastikkeetta tehtävää työtä eli ns. talkootyötä.