MIKÄ ON LEADER?

 

Outokaira tuottamhan ry on yksi Suomen 53 Leader-ryhmästä. Outokaira tarjoaa neuvontaa ja rahoitusta maaseudun monipuoliseen kehittämiseen Pellon, Ylitornion ja Tornion alueella. Outokairan on maaseudun kehittämisyhdistys, joka noudattaa toiminnassaan Leader-periaatteita.

 

Mikä on Outokaira?Mikä on Leader? Outokairan strategiaYhdistysLiity jäseneksiOutokairan omat hankkeet

 

Leader-toiminnassa ideoija ja toteuttaja olet sinä!

 

Leader-toiminnassa paikalliset asukkaat, yritykset ja yhteisöt nähdään tärkeinä oman alueensa kehittäjinä. Leader-toiminnan periaatteena onkin alhaalta ylöspäin eli kehittämistarpeet ja hankeideat tulevat alueen ihmisiltä. Samoin hankkeita toteuttavat alueen toimijat. Leader-ryhmä auttaa hankkeita suunnittelevia tahoja maksutta. Leader-ryhmän tehtävänä on neuvoa, innostaa, kannustaa, tuoda yhteen ja tiedottaa. Leader-toiminnan tavoitteena on lisätä viihtyisyyttä ja toimeentulomahdollisuuksia maaseutualueilla ympäri Euroopan.

Leader-ryhmien rahoitus koostuu EU:n, valtion ja kuntien osuudesta. Lisäksi ryhmät kokoavat merkittävän määrän yksityistä rahoitusta ja vastikkeetonta työtä eli talkootyötä hankkeissa.

Manner-Suomessa on 53 Leader-ryhmää, joista viisi vaikuttaa Lapin alueella. Ohessa näet Lapin Leader-ryhmät kartalla – Outokaira on merkattu karttaan oranssilla. Outokaira tuottamhan ry on Tornion, Ylitornion ja Pellon Leader-ryhmä. Leader-ryhmät myöntävät rahoitusta alueen yrittäjien, yhdistysten ja muiden yhteisöjen hankkeille. Hankkeiden tulee noudattaa Leader-ryhmän voimassa olevaa strategiaa. EU-rahoituskaudella 2023–2027 Outokairan alueella Leader-rahoitusta ohjaa Ylpeästi etheenpäin! -strategia.

Hankkeiden rahoittamisesta päättää alueen ihmisistä kolmikantaperiaatteella koottu hallitus. Leader-ryhmien hallituksessa ovat edustettuina aina paikallinen julkinen hallinto (Outokairassa kuntaedustaja), paikallinen yhdistys- ja yritystoiminta sekä maaseudun asukkaat. Kolmikannalla varmistetaan Leader-toimintatavan edellyttämä avoimuus ja tasapuolisuus päätöksenteossa. Tutustu Outokaira tuottamhan ry:n hallitukseen.

Tutustu valtakunnalliseen Leader-toimintaan ja Suomen muihin Leader-ryhmiin leadersuomi.fi-sivuilla.

Liity jäseneksi

    Haluan liittyä:

    ×
    Siirry sisältöön