Mustaparran saaristo ja Tornionlaakso

KATSO KAUKAA – NÄE LÄHELLE

Ohessa kuvallisia esimerkkejä Outokairan Leader-rahoituksen saaneista investointi-, kehittämis- ja yrityshankkeista vuosina 2007–2013.

Mustaparran saaristo ja Tornionlaakso, kansainvälinen elinkeinojen kehittämishanke

”Iisakki Mustaparta eli vuodesta 1751 vuoteen 1809, jolloin raja tuli Tornionlaaksoon halkaisten suvut, maat ja kalastukset. Palattuaan nuorena miehenä meriltä Mustaparta näki kotiseutunsa rappion, sorron ja hädän. Vastoin kauppaporvareiden tahtoa hän rakensi talonpoikaiskavereineen kannellisen laivan voidakseen viedä tervaa Tukholmaan ja tuoda paluulasteissa viljaa köyhille. Toimillaan hän pyrki kaupankäynnin mahdollisuuksien demokratisoimiseen ja sai vastaansa paskantärkeän virkamiehistön, joka toimi kauppaporvariston, parempien ihmisten talutusnuorassa.

Mustaparta miehineen julistettiin lainsuojattomiksi, vangittiin ja heitettiin haiseviin vankityrmiin Tukholmassa. Mustaparta ei lannistunut, vaan osoitti toimiensa laillisuuden. Hän nousi kansansa edustajaksi Ruotsin valtiopäiville. Jopa Ruotsin kuningas oli paikallisviranomaisia suopeampi yhteiskunnan vapautumiselle ja kehittymiselle.”Hannu Alatalo

Näistä tunnelmista on rakennettu kahden maan väline kansainvälinen Iisakki Mustapartaan liittyvä hanke.

Kuvat: Visbyssä: Esa Rautiainen; Harjoituskuvat: Sonja Kakko; Muita kuvia: Mustaparta -hanke

Kuvat Mustaparta ravintolasta: Kari Arontie

Lisää kuvia löydät tekstien jälkeen + alkuisesta vihreästä laatikosta. Pääset katsomaan kuvia galleriana napsauttamalla kuvaa.

 

 

 

TOTEUTTAJA:
Lapin Yliopisto. Paikallisten ideoima ja suunnittelema hanke, jonka hakijaksi Lapin Yliopisto lähti.

HANKE:
Mustaparran saaristo ja Tornionlaakso

TUEN MUOTO:
Kansainvälinen elinkeinojen kehittämishanke

TOTEUTUSPAIKKA:
Outokaira tuottamhan ry:n alue sekä Ruotsista Leader-ryhmä Mare Boreale, Haaparannan eteläosassa ja siitä rannikolle menevä ryhmä

HANKKEEN RAHOITUS:

Suomen puolen rahoitus: Hankkeen kustannusarvio 150 000€. Hankkeen julkinen rahoitus 100 %.