KATSO KAUKAA – NÄE LÄHELLE

 

Ohessa kuvallisia esimerkkejä Outokairan Leader-rahoituksen saaneista investointi-, kehittämis- ja yrityshankkeista vuosina 2007–2013.

 
Investointihankkeita 2007-2013 Kehittämishankkeita 2007-2013 Yrityshankkeita 2007-2013
 

Mustaparran saaristo ja Tornionlaakso, kansainvälinen elinkeinojen kehittämishanke

 
”Iisakki Mustaparta eli vuodesta 1751 vuoteen 1809, jolloin raja tuli Tornionlaaksoon halkaisten suvut, maat ja kalastukset. Palattuaan nuorena miehenä meriltä Mustaparta näki kotiseutunsa rappion, sorron ja hädän. Vastoin kauppaporvareiden tahtoa hän rakensi talonpoikaiskavereineen kannellisen laivan voidakseen viedä tervaa Tukholmaan ja tuoda paluulasteissa viljaa köyhille. Toimillaan hän pyrki kaupankäynnin mahdollisuuksien demokratisoimiseen ja sai vastaansa paskantärkeän virkamiehistön, joka toimi kauppaporvariston, parempien ihmisten talutusnuorassa.

Mustaparta miehineen julistettiin lainsuojattomiksi, vangittiin ja heitettiin haiseviin vankityrmiin Tukholmassa. Mustaparta ei lannistunut, vaan osoitti toimiensa laillisuuden. Hän nousi kansansa edustajaksi Ruotsin valtiopäiville. Jopa Ruotsin kuningas oli paikallisviranomaisia suopeampi yhteiskunnan vapautumiselle ja kehittymiselle.”Hannu Alatalo

Näistä tunnelmista on rakennettu kahden maan väline kansainvälinen Iisakki Mustapartaan liittyvä hanke.

Kuvat: Visbyssä: Esa Rautiainen; Harjoituskuvat: Sonja Kakko; Muita kuvia: Mustaparta -hanke

Kuvat Mustaparta ravintolasta: Kari Arontie

TOTEUTTAJA:
Lapin Yliopisto. Paikallisten ideoima ja suunnittelema hanke, jonka hakijaksi Lapin Yliopisto lähti.

HANKE:
Mustaparran saaristo ja Tornionlaakso

TUEN MUOTO:
Kansainvälinen elinkeinojen kehittämishanke

TOTEUTUSPAIKKA:
Outokaira tuottamhan ry:n alue sekä Ruotsista Leader-ryhmä Mare Boreale, Haaparannan eteläosassa ja siitä rannikolle menevä ryhmä

HANKKEEN RAHOITUS:

Suomen puolen rahoitus: Hankkeen kustannusarvio 150 000€. Hankkeen julkinen rahoitus 100 %.
 

Mustaparran ympärille syntyi tapahtumia kesälle ja talvelle

Mustaparta -hankkeen aikana pidettiin työpajoja mm. puvuista, tarinankerronnasta, roolipeleistä, ruuasta ja juomasta. Tarina dramatisoitiin kuudeksi jatkonäytelmäksi, joita esitettiin Suomen ja Ruotsin rannikkokylissä. Talvella toteutettiin talvitapahtumia, joissa esitysten lisäksi oli Mustaparran talvivaatemalliston esittelyä ja talvimarkkinoita. Kesämarkkinat pidettiin Nikkalassa.

 

 

Äiji-Iisakista Mustapartaan

 

Tuotteita ja tuotemerkkejä

Iisakki Mustaparran ympärille on syntynyt uusia tuotteita. Olut, saaristolaisleipä, snapsikuppi, puinen äyskäri, talvivaatemallisto, Mustaparan satama, majatalo, leikkipuisto jne. Mustaparta Väärtit ry hyväksyy tuotemerkin alle tulevat tuotteet.

Mustaparta on synnyttänyt ympärilleen musiikkia, jota Mustaparta Ensemble pääosin esittää. Elina Söderström laulaa eri kielillä ja Esa Rautiainen säestää ja laulaa. Lisäksi mukana voi olla useita muita soittajia, joten ryhmä kokoontuu tilanteen mukaan.

 

Sokerina pohjalla Mustaparran Päämaja ravintola

 
Hankkeen aikana syntyi ajatus Mustaparta-ravintolasta Tornioon. Nyt siitä on tullut totta. Osoitteeseen Hallituskatu 6 on avattu oikea Mustaparran ravintola -Mustaparran Päämaja. Ravintolan toteuttamisessa on käytetty Mustaparta hankkeen ideoimia asioita, mutta investoinnit eivät ole Leader-rahoitettuja.

Mikäpä tämän parempi päätös elinkeinolliselle kehittämishankkeelle! Hienoa Mustaparta!

Mustaparta elää myös musiikissa, sillä tarinoihin on tehty musiikki ja sitä on esitetty jo monissa paikoissa Mustaparta Ensemble kokoonpanolla.

Mustaparran Päämaja ravintola on kuvissa juuri valmistumassa.

 

www.mustaparta.net

www.facebook.com/mustaparranpaamaja

Liity jäseneksi

    Haluan liittyä:

    ×
    Siirry sisältöön