Tornion 4H-yhdistyksen vuosina 2018–2022 toteuttama ”Nuoret kylillä ja maailmalla” -hanke vei nuoria oppimatkoille sekä Outokairan alueen sisällä että ulkomaille. Lisäksi hankkeessa tarjottiin nuorille yrittäjyyskoulutuksia ja työpajoja, joissa suunniteltiin alueellisia nuorten tapahtumia, kertoo hankkeen vetäjä, Tornion 4H:n toiminnanjohtaja Anu Davidila. Hanketta rahoitti alueen Leader-ryhmä Outokaira tuottamhan ry.

Aivan yksinkertaista hankkeen toteuttaminen ei ollut. Aikataulut venyivät ja paukkuivat, minkä vuoksi hankkeelle piti hakea useampi vuosi jatkoaikaa.
– Ensin piti odotella rahoituspäätöksiä pitkään kumppanimaista Puolasta ja Unkarista, sitten tuli korona. Unkarilaiset eivät saaneetkaan rahoitusta opintomatkoihin, joten päädyimme toteuttamaan hanketta pääasiassa puolalaisten kanssa, muistelee Davidila hankkeen käänteitä.

Ihmisiä ryhmäkuvassa.

ryhmakuva-Puolan-opintomatka

Koronan takia piti hankkeelle hakea ”historialliset kolme kertaa” jatkoaikaa ja asioita täytyi lykätä useamman kerran. Tämä oli hankeväelle henkisesti raskasta, mutta asialle ei pandemian aikana mitään voinut.
– Ainakaan seuraavan hankkeen toteutus ei voi olla näin haastavaa! Davidila naurahtaa. Seuraava nuoria aktivoiva hanke onkin jo suunnitteilla Outokairan, Ruotsin puolen Leader Tornedalen 2030 -ryhmän ja Tornion 4H:n välillä.
– Uskon, että meidän hankkeessamme mukana olleiden nuorien on nyt helpompi lähteä mukaan uuteen kv-hankkeeseen naapureiden kanssa kuin aiemmin.

Davidila toteaa, että olosuhteet huomioon ottaen olivat kaikki osapuolet tyytyväisiä siihen, että hanke saatiin ylipäänsä vedettyä läpi. Hankkeen loistavat tulokset olivat mukava ekstra.

 

Kohokohtana puolalaisten vierailu

 

Nuoria leipomassa pitkän pöydän ääressä.

Nuoret tutustumassa Puolan ja Unkarin ruokakulttuureihin.

Yksi hankkeen kohokohdista oli puolalaisten nuorten vierailu Outokairassa heinäkuussa 2019. Davidila kertoo, että nuorten kanssa matkattiin bussilla pitkin Väylänvartta, käytiin muun muassa Farm Escapessa, tutustuttiin porotilaan, lippoamiseen ja leivottiin totta kai rieskaa.
– Puolalaisten kanssa yhteistyö on mutkatonta, Davidila kiittelee.

Outokairan nuoret tekivät myös vastavierailun Puolaan lokakuussa 2019.
– Kyse oli monille nuorille paitsi ensimmäisestä ulkomaan matkasta myös ensimmäisestä kerrasta lentokoneessa. Saimme tosi hyvää palautetta matkasta nuorilta!

Myöhemmin toukokuussa 2022 Tornion 4H järjesti Puolassa kaksi nuorten yrityskoulutusta.
– Saimme jalkautettua nuorten yrittäjyysmallia Puolaan, mikä on hyvä juttu, sillä Puolassa yrityksen perustaminen on nuorille haasteellisempaa kuin Suomessa.

Hankkeessa oli tavoitteena saada nuoret järjestämään erilaisia paikalliskulttuuriin, luonnontuotealaan ja matkailuun liittyviä tapahtumia omilla kotikylillään.
– Yksittäisiä nuoria on joillain kylillä todella vähän, joten tämä tavoite osoittautui haastavaksi. Onneksi saimme kuitenkin nuoria mukaan muutamiin ruokakulttuuriin liittyviin työpajoihin. Esimerkiksi arpelalaiset nuoret vierailivat Torniossa tutustumassa Puolan ja Unkarin ruokakulttuureihin.

 

4H kouluttaa nuoria yrittäjänalkuja

Koulun piha, lapsia, keltainen ruskapuu

Kuva: Lapin materiaalipankki, Maija Hagberg

Nuorten yrittäjyys on Suomessa nouseva trendi, minkä huomaa Tornionlaaksossakin. Nuoret kylillä ja maailmalla -hankkeessa pidettiin nuorille yrityskoulutuksia, jotka selvästi kiinnostivat alueen nuoria.
– Uusia nuorten yrityksiä syntyi hankkeen aikana 20. Yrittäjien joukossa on ollut kaikkea liikennepuiston kioskin pitäjistä ripsien laittajiin ja koirien trimmaajiin, kertoo Davidila.
– Monien yritystoiminta on sittemmin kasvanut yli 4H-yrittäjyyden rajan, joka on 8 000 €, joten he ovat perustaneet oman, virallisen yrityksen.

Hankkeen tavoitteena oli viisi uutta nuorta yrittäjää, joten tavoite ylitettiin moninkertaisesti. Davidila sanoo olevansa ylpeä paikallisista nuorista.
– Nuorien yrittäjien pitää tehdä suunnitelma toiminnastaan, seurata yrityksensä taloutta, tehdä toimintakertomus ja niin edelleen – aivan kuten ”oikeillakin” yrittäjillä. 4H-yrittäjyydestä he saivat hyvää oppia yrittäjän polulle!

4H kouluttaa nuoria yrittäjyyteen myös hanketoiminnan ulkopuolella. 13–28-vuotias nuori voi kokeilla 4H-yrittäjyyttä esimerkiksi kesän ajan. Yritystoiminnan keston nuori saa päättää itse.
– Meillä alkaa seuraava yrityskoulutus nuorille maaliskuussa. Kevään toiminnassa ovat myös muun muassa lasten kerhot, jotka pyörivät huhtikuun loppuun. Sen jälkeen alkavat kierrätysneuvontakierrokset kaikkien Tornion koulujen 3-luokkalaisille.

Davidila muistuttaa, että 4H:n työhaku on myös meneillään paraikaa.
– Ensi kesänä 4H työllistää 30 nuorta erilaisiin ohjaustehtäviin Tornion alueella.

Davidilan mukaan nuorten näkökulmasta Outokairan alueella on hyvää paitsi oma rauha myös tarjolla olevat palvelut sekä työ- ja opiskelumahdollisuudet.
– Täällä osataan myös ottaa uudet ihmiset avoimesti vastaan, ei olla liian sulkeutuneita. Tänne mahtuu uusia tulijoita!

 

teksti: Johanna Asiala
kuvat: Anu Davidila ellei toisin mainita
artikkelikuva: Lapin materiaalipankki, Simo Vilhunen.

Nuoriso Leader -rahoitus Outokairassa

 • Leader Outokaira tuottamhan ry:llä on käytössään Nuoriso Leader -rahoitus, jota voidaan myöntää Outokairan alueella (Pello, Ylitornio, Tornio) asuville 13–29-vuotiaille nuorille.
 • Rahoitusta voidaan myöntää nuorten ideoimiin investointeihin ja kehittämishankkeisiin kuten tapahtumien järjestämiseen. Outokairan Nuoriso Leader -rahoituksesta on rahoitettu mm. pakopelihuoneen ja rantalentopallokentän rakentaminen, junioreiden jääkiekkovarusteita, SUP-lautojen hankintaa ja vaeltamiseen liittyvää välineistöä.
 • Hankkeiden tukiprosentti on enintään 80 %, ja rahallisen tuen suuruus on pääsääntöisesti 100–1000 €/hanke. Loput 20 % rahoituksesta on omarahoitusosuutta, jota voidaan kattaa rahalla tai talkootyöllä. Talkootyön arvo on 15 €/h/hlö.
 • Outokairan Nuoriso Leader -haku on jatkuvaa eli hankkeita voi hakea, vaikka muita rahoitusmuotoja ei ole vielä haettavissa.
 • Nuoriso Leader -tukea voi hakea yhdistys, muu yhteisö tai ryhmä, jossa on vähintään kolme 13–29-vuotiasta henkilöä.
 • Lisätietoa Outokairan Nuoriso Leaderista: outokaira.fi/nuorisoleader/
 • Lisätietoa 4H-yrittäjyydestä4h.fi/tyo-ja-yrittajyys/perusta-oma-4h-yritys/
Liity jäseneksi

  Haluan liittyä:

  ×
  Siirry sisältöön