Outokairan vuosina 2019–2021 toteuttama kulttuurihanke Trokareita ja kylttyyriä osallistui valtakunnalliseen hankekilpailuun syksyllä 2022. Trokareita ja kylttyyriä kilpaili neljän muun hankkeen kanssa Maaseudun elinvoima ja elämänlaatu -sarjassa. Voiton sarjassa vei suosittu Puolangan Pessimismihanke (linkki YouTube-videoon avautuu uudessa välilehdessä).

Trokareita ja kylttyyriä sai kilpailussa muiden osallistujien tavoin kunniakirjan. Hanke oli Lapin alueen ainoa edustaja valtakunnallisessa kilpailussa.
– Oli hienoa päästä valtakunnan tasolla viiden parhaan hankkeen joukkoon! Aivan huikea tunne, kun vielä muistaa korona-ajan ongelmat kokoontumisissa. Jouduimme tekemään hankkeeseen laajan muutosten kirjon, mutta aina vaan se muuttui paremmaksi, iloitsee Outokaira tuottamhan ry:n toiminnanjohtaja Anne Anttila.

 Hankkeessa aktivoitiin paikallisia kulttuuriharrastajia, taiteen esittäjiä ja alueen järjestöjä. Toimintaan osallistui muun muassa kuoroja, balettitanssijoita, teattereita, bändejä ja lauluryhmiä.
– Hankkeessa lisättiin kulttuurin toteuttajien omaa osaamista, kartutettiin alueen kulttuurituotantoa sekä parannettiin alueen vetovoimaisuutta, kertoo Anne Anttila.

Loppuhuipentumana tehtiin vielä Kirkasta elämää -lyhytelokuva, joka on katseltavissa Lapin keinon YouTube-kanavalla (linkki avautuu samassa välilehdessä).

 

Trokarit esiintymässä Maaseutugaalassa

 

Esa Rautiainen ja Elina Söderström pukeutuneena Maaseutugaalan hankenäyttelyyn.Valtakunnallinen hankekilpailu huipentui 30.9.2022 Kurikassa pidettyyn Maaseutugaalaan, jossa voittajat palkittiin näyttävin menoin. Gaalaan osallistui myös Trokareita ja kylttyyriä -hankkeen vetäjät Elina Söderström ja Esa Rautiainen, jotka iloitsevat finaalipaikasta.
– Hankenäyttelyssä esitimme Esan kanssa livenä hankkeen musiikkia ja esittelimme hankkeessa toteutettuja ohjelmia ja tuotteita. Tunnelma oli hieno ja saamamme palaute todella positiivista, poikkesimme hyvällä tavalla kaikista muista hankkeista, kertoo Elina Söderström.

Söderström lisää, että Trokareita ja kylttyyriä on ylipäätään ollut erittäin antoisa sekä heille että hankkeeseen osallistuneille kulttuuritoimijoille. Palkitsevinta hänen mukaansa olivatkin kohtaamiset kaikkien hankkeeseen osallistuneiden ihmisten kanssa.
– Hankkeen aikana ymmärsimme, kuinka tärkeää tarjoamamme apu oli paikallisille kulttuurin toteuttajille. Oli ihanaa, kun pystyimme oikeasti auttamaan ja kehittämään harrastelijaryhmien toimintaa. Olen aina tiennyt, että Tornionlaaksossa on paljon kulttuuria ja kulttuurin tekijöitä, mutta se yllätti, että ryhmiä on niin paljon ja että toimintaa on niin monenlaista!

Tärkeä työ paikallisen kulttuurin elinvoimaisuuden eteen jatkuu Tornionlaaksossa Outokairan osalta jatkossakin.
– Tämä oli kyllä niin mielenkiintoinen ja antoisa hanke, että kyllä jatkossakin tulemme kulttuuriin panostamaan, lupaa Anne Anttila.

 

Trokareita ja kylttyyriä -hankkeen esittelyvideo on julkaistu

 

Kilpailua varten kuvattiin video, jossa esiteltiin hankkeen toimintaa. Videolla esiintyivät Outokaira tuottamhan ry:n toiminnanjohtaja Anne Anttila sekä hankkeessa työskennellyt Elina Söderström. 

Videon voit katsella Maaseutuverkoston YouTube-kanavalta tai alla olevasta upotteesta:

Liity jäseneksi

    Haluan liittyä:

    ×
    Siirry sisältöön